background

Endodonti

Kök kanalı tedavilerinin gerçekleştirildiği ana bilim dalıdır. Kök kanalı tedavisinde diş kökünün içerisindeki enflamasyonlu dokular kanal aletleri vasıtasıyla çıkarılır, kök kanalı temizlenir, yıkanıp kurutulur, enfeksiyonun bir daha oluşmaması ve varsa diş dokularındaki hasarın onarılması amaçlanır.

Pera Diş Polikliniği'nde Endodonti Fiyatları

Endodonti tedavisi fiyatları ve yöntemlerimiz hakkında derinlemesine bilgiyi bu yazımızı inceleyerek bulabilrsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilir fiyatlar ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Tedavinin ilk aşaması muayeneyi içerir. Diş hekiminin yaptığı muayenenin ardından, tedavinin uygulanacağı bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Böylelikle hasta işlem sırasında hiçbir şey hissetmez. İlgili bölge uyuşturulduktan sonra çürükler temizlenir ve sorunlu olan sinir tedavi edilir.

Bir sonraki aşamada ise hastanın konforlu bir şekilde yaşamına devam etmesi için şekillendirme işlemi uygulanır. Şekillendirme tamamlandıktan sonra, uygun dolgu malzemeleri kullanılarak işlem tamamlanır. Günümüzde, doğal diş yapısına uyan dolgu malzemeleri kullanılıyor böylece kanal tedavisinin ardından, dişler arasında herhangi bir renk uyuşmazlığı ortaya çıkmaz.

banner

Kanal tedavisi gerekliliğini gösteren belirti ve ağrı şekilleri şu şekildedir:

  • Bir sebep olmadan başlayan şiddetli,uzun süreli, zonklar tarzında ağrılar.
  • Dişlerin birbirine teması veya dişe bir metaryal teması sonucu oluşan ağrılar.
  • Diş sıcak bir etkenle (çay,kahve vs.) karşılaştığında başlayan ağrılar
  • Uykudan uyandıran,uyutmayan gece ağrıları

Sıkça Sorulan Sorular
  • Öncelikle, dişlerin kanallarına ulaşabileceğimiz her dişin kendi anatomik yapısına uygun dişin üzerinde giriş kavitleri/giriş yolları açılır.Hazırlanan giriş kaviteleriyle çürük varsa çürük temizlenir hasar görmüş veya canlılığını yitirmiş pulpa dokusu çıkartılır.Bunun sonucunda kök kanallarına ulaşılır ve çeşitli aletler ile temizlenir ve anatomisine uygun şekil verilir.Sonrasında şekillendirilen kanal ve pulpa boşluğu biyouyumlu metaryellerle daimi olarak doldurulur. Kanalda kullanılan biyouyumlu materyal gute perka adı verilen şekillendirdiğimiz kanalın şekline uygun şekile sahip bir malzemedir. Bu malzeme (gute perka) şekillendirdiğimiz tüm kanallara yine biyouyumlu olan kanal dolum patları ile yerleştirilir.Bazı durumlarda özellikle çürük nedeniyle fazla madde kaybı olan dişlerde kanala post adı verdiğimiz metal veya fiber yapıda malzemeler yerleştirilerek yapısal destek sağlanır.Kemikde yıkıma sebep olan kök ucunda enfeksiyon olan dişlerde kanal tedavisinin başarılı olup olmadığını tespit etmek için tedavi öncesi alınan filmlerle tedavi sonrası belirli aralıklarla alınan filmler karşılaştırılır ve enfeksiyonun,kemik kaybının ilerleyip ilerlemediği ya da gerileyip iyileşme gösterip göstermediği kontrol edilir.

Kanal tedavisinin süresi, yapılacak olan işleme göre değişkenlik gösterir. Ayrıca tedavi yapılacak diş sayısı da toplam tedavi süresi üzerinde etkili bir rol oynar. Tedavi süresi, diş hekimin yaptığı detaylı muayene sonrasında ortaya çıkar. Kanal tedavisi, bir seansta tamamlanabileceği gibi iki ya da üç seansta da tamamlanabilir. Buna ek olarak, eğer diş etinde veya diş kökünde herhangi bir iltihaplanma varsa, tedavi daha uzun sürebilir. Tedaviden önce, ilk olarak diş etinden meydana gelen bu iltihaplanma tedavi edilir.

Dişlerimiz vücudumuzun en hassas yerlerinden biri olarak sayılır. Bunun yanı sıra, diş etlerinde veya diş köklerinde meydana gelebilecek herhangi bir iltihaplanma, kan yoluyla vücudun diğer bölgelerine de taşınabilir. İltihaplanma tedavi edilmeden başka bir tedavi uygulanırsa, bu risk daha da artar. Bu nedenle kanal tedavi öncesinde diş ekimleri ilk olarak, uygulamanın yapılacağı bölgedeki diğer sorunları tedavi eder.

Endodonti tedavisi, yapılan muayenenin ardından farklı yaştan hastalara uygulanır. Dişinde çürüğü olan ve diş sinirinin tedavi edilmesi gereken çocuklara, yetişkinlere ve yaşlılara bu tedavi uygulanır.

Kanal tedavisi gören dişler hastanın ağız bakımını doğru ve düzgün yaptığı taktirde ömür boyu ağızda kalabilirler fakat kanal tedavisi gören dişler canlılıklarını yitirdiklerinden dolayı kuvvet dayanımları azalmış ve canlı bir dişe göre kırılganlaşmışlardır.Kanal tedavili dişlere bu nedenden dolayı iyileşme takibi yapıldıktan sonra kuron yapılmalıdır.Aynı zamanda hastaların ağız bakımlarına yeterli önemi göstermedikleri taktirde tedavili dişte tekrar çürük oluşumu olabileceği için ve ilerleyen zamanda başka problemlerin engellenebilmesi için düzenli diş hekimi muayenesi yapılması gerekir.